Jdi na obsah Jdi na menu
 


Domácí příprava - diktáty

5. 5. 2016

Na víkend si děti nosí domů sešity s diktáty. Jak toho využít a jak dětem pomoci?

Děti mají možnost pochlubit se, jak si ve škole vedou, a dále jim vhodná práce s diktátem slouží k dalšímu učení.

Mají možnost podívat se, v čem byly úspěšné a co se ještě potřebují doučit. Zpočátku jim můžete být velkou oporou Vy. Prohlédnete si diktát s nimi a oceníte, co se jim povedlo :-). Zeptáte se jich, zda chybovaly a zda vědí, jak chybu opravit.

Děti, které měly diktát bez chyby, už mají volno. Jen si jej musí vzít v pondělí zase do školy.
Vy jste měli možnost nahlédnout alespoň částečně do výuky ve 2. A. Dozvěděli jste se, které učivo už děti mají bez problému zvládat a jak je na tom Vaše dítě.

Děti, které v diktátě chyby měly, se začínají učit. Vysvětlí Vám, jak má slovo/věta být správně zapsané. Je velmi důležité, abychom po dětech vyžadovali správné odůvodnění.

Například odůvodnění: kořá>p<ky píšeme >p<, protože je jedna skořápka, není dostačující, neboť se za >p< nevyskytuje samohláska, a proto nemůžeme poznat, která párová souhláska je správně. Vedeme proto dítě k hledání jiného tvaru slova. Až dojde ke tvaru "(je hodně) skořápek" (popřípadě ke zdrobnělině skořápečka).

Když vidíme, že už dítě umí slova opravit, necháme jej samostatně napsat opravu diktátu. Nabádáme ke kontrole a teprve po té, co si dítě svoji práci zkontroluje, můžeme zkontrolovat opravu i my.

(Pokud i přesto chybu najdeme, je ideální, když si ji dítě najde samo - "ještě si to zkontroluj, vidím tam chybu", "na prvním řádku máš chybu", "ve druhém slově máš chybu", popř. "je R tvrdá, nebo měkká souhláska...?" podle trpělivosti i sil.)

Pokud vidíte, že dítě má s diktátem či některým gramatickým jevem problém, můžete mu pomoci procvičováním diktátů doma. (Máme ve třídě spoustu dětí, které píší diktát doma denně, nebo každý druhý den. Na jejich výsledcích je to vidět.
Diktát ale nemusí být dlouhý. Pokud jej píšete denně, stačí jedna nebo dvě věty. (A znovu platí, že dítě si po sobě musí práci zkontrolovat!)

 

Tím můžete výrazně pomoci svému dítěti ke zlepšení školních výsledků, a tím jej motivovat k dalšímu učení.